Thursday, May 15, 2014

Bila Suami Kerja Offshore - Part 2

My first entry tentang suami kerja Offshore


Entry ini hanyalah bertujuan untuk meluahkan perasaan je. Sesak kepala otak ni bila pendam sorang-sorang.


Ramai sangat orang sekeliling hentam aku disebabkan husband kerja offshore.

Duduk rumah sorang-sorang?? Ish.. Tak bestnya! Suruh je la husband carik kerja lain!
Takde anak lagi eh?? Yela.. Husband ko kan jauh. Tu yang susah nak lekat. Suruh je la husband carik kerja lain! 
Datang majlis kawin sorang-sorang je ke?? Macam orang bujang je ko ni.. Suruh je la husband carik kerja lain!
Susah jugak kan husband takde. Nak buat apa pun kena buat sendiri. Kereta rosak pun kena settle sendiri. Suruh je la husband carik kerja lain!

Okey.. Itu hanya SEDIKIT je soalan laser daripada mulut-mulut yang tak reti nak jaga hati dan perasaan orang lain! I repeat, hanya SEDIKIT! In fact, aku kena laser lebih dari itu..

Bukan nak minta simpati. Bukan nak minta kesian daripada sesiapa.

Yes, suami I kerja Offshore. Jarang balik rumah. Jarang ada bersama. Tapi please la jangan bercakap seperti kau dah PERFECT sangat bila husband kau tak kerja offshore!! 

Siapa kau suka hati nak suruh husband aku berhenti kerja?? Bila suami kerja offshore, bukan bermakna anak isteri tak dapat kasih sayang langsung atau tak dapat perhatian langsung. Agaknya kami lagi diberi lebih perhatian oleh suami daripada apa yang korang dapat. 

Sorry, takde istilah nak bangga diri or whatever...

Rezeki keluarga kami Allah dah tentukan dengan suami bekerja jauh di tengah laut. Kalau satu hari nanti husband dapat kerja di darat, aku lagi bersyukur. Alhamdulillah. Siapa yang tak nak duduk bersama dengan suami sendiri kan? Tapi jangan beria-ia cakap seolah-olah aku ni terabai bila husband kat pelantar. Takkan aku nak kena cerita dekat korang setiap kali husband balik, berapa lama dia cuti, apa yang dia buat sepanjang cuti, kitorang pergi mana bila dia balik cuti.. Perlu keee??


Phewwww~


Nak luahkan kat orang, memang orang takkan faham. Hanya yang senasib je memahami. Bila kena laser, hanya mampu tersenyum je. Dalam hati, Allah je yang mengerti. Semoga Allah terus memberi kekuatan kepada aku dalam menempuh hari-hari mendatang.

Mulut tempayan boleh tutup. Tapi mulut orang tak boleh. Kalau boleh, memang dah lama aku tekup mulut sorang-sorang dengan bantal. Muahaha..



Ok.. Cool down!


Next entry dah tak nak marah-marah lagi :)




p/s : Dear husband, I love you! I miss you!



48 comments:

Rafi said...

Persetan kan dengar mulut org fiz.. Bukan diorang yg tanggung family fiz pun..bersyukur dgn rezeki,dpt suami yg Baik..abg doakan yg terbaik Untuk fiz.. Pedulikan dengar mulut2 jembalang tanah tu..

AuraFIza said...

Rafi

Gerammm!! Stress pun ada! Betul la abg cakap tu. Husband pun cakap benda yang sama. Bukan diorang bagi family org duit pun kan. Hurm. Hope dapat terus la bersabar. Tutup telinga and senyum sokmo. Heee~

Nina M said...

fizaaaa .... wah garangnya ! hahaha !
raranya mcm tu la gak org nanti ..
ni blm nikah pun org dah dok kata,
"btl ke nak nikah dgn dia ? t kena tggung smua sndri tau .. suh la dia cr keje darat ."

"sure ke nk kawen dgn dia ? jauh keje kat laut ..t anak pun x knal ayah dia .. suh la dia keje darat .."

and yg paaaling mcm mintak penampar, ayat dia,

"laki keje offshore ni biasanya ada bini sana sini .."

wth ! bingit nya ya Allah ....
mmg kne bnyk sabar ..
t da nikah confirm lg bnyk mulut yg mgata .. hmm ..

padahal dorg xtau, pkerja offshore ni sweet dorg mcmane ..
org pnah je kwn dgn yg sama dok darat .. x happy pun ? tiap kali nk gaduh ..
tp yg jauh ni la yg slalu buat org bhagia wlau jarang jumpa ..
plus, nk curang x perlu dok offshore, yg keje 1 office pun bole je curang ..
grr .. some people, narrow minded ..

ha, kan da termarah .. huhuhu ..

kak yatie said...

Salam Fiza n Nina..
Setuju hanya kita yg bergelar isteri keja offsher yg saling memahami...memang mcm2 crta org d luar sn tentg kerjaya suami kita..tp kita sbgai isteri shaja yg dpt memahami keadaan suami kita..apa yg penting kita mesti yakin dn saling percaya..berdoa slalu hanya yg terbaik tuk suami kita yg jauh...
Buktinya kita bahagia kan wlupun suami jarang brsma kita...bila suami blik terasa kebahgiaan tu hanya milik kita bersma suami tercinta..ternyata Allah maha pengasih dn penyayang kan..atas ketbhn dn kesbran kita..Allah bagi kita kebahagiaan..
Kita sebenarnya adlh insn yg terpilih..kita insan yg kuat..dan tdk semua org mampu melalui segalanya..wlupun tanpa suami d sisi stp hr tp kita boleh berdikari..semua tu menjadikan kita lbh tegar...bila mn kita d uji oleh Allah ..kita lebih sbr dn redah..tp mrk2 yg slalu berdampingn dn menghrpkan suami mrka sbnrnya tdk la setbh dn setegar kita...
Besyukur ngan rezeki yg Allah beri kpd kita..Rezeki suami kt kat laut..semua tu pasti ada hikmahnya...
Aminn..:-)

AuraFIza said...

Nina and Kak Yatie

Untungnya ada uolls yang sangat memahami perasaan di kala duka ni. Ecewahh! Tapi memang betul kann.. Tak semestinya husband duduk berkepit 24 jam dengan isteri tu bahagia gile!! Kita ni yang dok berjauhan saling memendam rindu. Bila time jumpa, haaa.. Memang terlerai rindu tu. Nikmatnya Allah je la yang tau. Tu la erti kebahagiaan bagi kita even jarang berjumpa.

Tapi tipu lah pulak kan kalau cakap tak pernah gaduh. Sedangkan lidah lagi tergigit. Ye dakk?? Huhu. Its normal la kan. Gaduh2 manja giteww! Kalau tak gaduh, tak mesra alam pulak kan. Haha..

Fiza pun percaya dengan ketentuan Allah. Ada hikmah dia merancang perjalanan hidup kita macam ni. Perancangan Allah lagi baik!

Nina, belum kawin lagi dah rasa tempiasnya. Hope dapat tabahkan hati tau lepas kawin nanti. InsyaAllah everything will be fine..

Nak marah balik orang tu pun tak guna sbb dia memang takkan faham. So, the best way.. just smile. Kan kak Yatie kan..? Heee~

Nina M said...

bertuah rasa jumpa blog and entri ni .. :)
atleast i got somebody that i can talk to and understand my situation ..
wlaupun kita saling x knal, tp pgalaman kita sama, tu yg buat kita faham hati masing2 .. :)
ye la fiza, senyum je la termampu .. huhuu ..
hopefully family lbey memahami pasni ..
thanks kak yatie n fiza sbb bg nasihat n kongsi pengalaman .. bnyk yg bole blaja dr korang dua .. :)

kak yatie said...

salam fiza..
wah nmpknya da cool down adik akak yea..heee.heee..Alhmdulillah...mcm tu la luahkan jak.jng d oendm sorng2...pastu pasti rasa lega...heee
memng la x d nafi kan bergaduh2 tu ada jgk tp gaduh2 syng..bila suami da balik bahagia sngt kan fiza..btl tu hanya Allah sahaja yg tau mcm mn kebhgiaan tu..syukur alhamdulillah..time nie la 24 jam berkepit..p bercuti2..shopping2..bg puas hati..heee..heeee
pas nie apa org nak kata msuk telinga kanan kuar telinga kiri jak fiza..x pyh nak fkrkan sngt fiza..janji perjlnan hidup kita.. kita yg lebih memahaminya..
yg duk berjauhan lg bahagia baaa..hee.heee..
Insyaallah semoga kebhagiaan nie berpanjangan dn terus berdoa semoga suami kita sukses slalu dn sentiasa d bwh lindunganNYA..
suami akak da dkt msuk 4 bln x balik..x sbr nak tggu nie...hr tu jak blik emergency time akak prgnt msuk 6 bln.. akak x siht...sib baik suami boleh blk cuti emegncy...
smpi jak suami akak siht2 da...rupannya pembawaan prgnt..heee..heee...alhamdulillah dpt gak la suami cuti seminggu..
saja suami keja lamat ckit..nt boleh cuti lama ckit bila akak da selmt bersalin..:-)
Nina...
jng gentar tuk bersuamikan seseorng yg bekerjaya sbgi pekerja offsher...Allah da takdirkan jodoh kita ..laluinya dngan penuh ketbhan dn kesbran..Insyaallah Allah akan bg kebhgiaan luar biasa tuk kita..apa yg penting saling bertolak ansur dn saling percaya...setkan minda kita ngan positif ..suami keluar mencari rezeki tuk kita sklrga..
Tp bila da lama berjauhan x slh kita saling menasihtai dn mengingati agar suami rasa dirinya sentiasa d ambil perhatian..bkn kita sbgi isteri x percya tp manusia kan kadng pandai terlalai..bila mna da dpt nasiht dn ingtn akan sentiasa beringt diri..tp nasiht dlm nada berseloroh..jng bg tekanan..maklum lelaki nie x suka d desak..heee..heeee.
Insyaallah nina akan bahagia bersama suami kelak...:-)

sya hassan said...

although sy xkawen lagi.. tapi sbg mnusia.. tak patut kot tnya or ckp maen sedap mulot macm tue.. tapi mulot org kan kak? sabar ye kak.. abaikan diorg yg xtahu jga hati kita nie.. mybe diorg jeles sebenarnya.. kalo tak.. buat apa ckp sesedap rase mcm tue.. kan?? sabo eh.. :)

Nina M said...

Kak Yatieeeee ... Huhuu .. Terharu Baca Nasihat Tu ... :')
Urmmm .. Actually kadang2 mmg ada ragu gak kat dia .. maklum laa bila jauh, bnyak pulak mulut2 yg main sedap je cakap tanpa berfikir dulu, hati rasa ragu .. kadang2 jealous x tentu pasal ..
nasib baik la dia sabar dgan kerenah saya .. huhu .. ni da makin dekat nak tunang and nikah, makin kuat dugaan .. Ya Allah ... dia nasihat saya 4 hari yg lepas, kata dia, dia cr rezki kat laut nak nikah dgn saya, jangan dengar sangat hasutan syaitan sbb syaitan akan goda bila umat islam nak menuju ke arah sebuah pernikahan ..*tersedar saya jap!*
wuwuwu ... betul kata dia .. saya skrg xmo lg fikir atau dengar cakap orang2 sekeliling lg .. negative sgt .. biar je la dorg dgn anggapan dorg .. yg penting kita yg alami ni sepatut nya lebih memahami and tabah dgn dugaanNya .. Btl kata kak Yatie, saling percaya and menasihati .. InsyaAllah ... sy akan ingat tu kak yatie .. thank youuu .. ^_^

kak yatie said...

Salam nina...
Memang x.d nafikam keraguan tu pasti ada..tu adlh normal..sbb kita duk berjauahn dn kita syngkan dia..tp jng simpan keraguan tu jauh d sudut hati kita..sbb nt mkn diri sendiri...bila ada keraguan positifkan fikiran kita dan berdoa hanya yg baik2..
Akak kenal suami 4 thn sblom
nikah..mcm2 ckp org yg masuk ke telinga..tp akak tetp yakinkan diri akak dia adlh lelaki yg tlh ditakdirkan oleh Allah tuk akak...akak x putus berdoa hnya yg terbaik tuk kami berdua..
Sungguh semakin dkt hr pernikahan lg byk dugaab..sbb syaitan x suka kita anak adam bernikah coz kelak akan bertmbh keterunan Adam...bykkan solat hajat dn membaca yaasin..Insyaallah Allah akan permudahkan segalanya..
Jangan gentar yea syng tuk lalui semua nie..yg penting yakin dngn hubgn kita..Akak doakan semoga segala yg nina dn bakal suami rancngkan akan d permudhkan olehNYA..:-)

Nina M said...

adui kak yatie nie .. sedih la ckap cmtu .. tgok, kan da nanges .. huhu .. terharunya rasa ... urm .. thank u .. thank u sgt2 .. i need motivation the most skrg ni .. adui .. :')

Nina M said...

eh lupa, Waalaikumusalam kak yatie ... ^_^

Nina M said...

korg, add la wechat .. t bole buat group share2 stories ke, photos ke .. hehe ..
id : Nina_Supertramp

AuraFIza said...

Kak Yatie and Nina

Betul cakap Kak Yatie. Totally agreed! :) Sabar n percaya tu yang buat hubunga jarak jauh menjadi dekat. Nina kena kuatkan hati. Dah nak dekat kahwin memang akan diuji mcm2 cara. Jangan cepat melatah. Dulu sebelum fiza kawin pun mmg diuji dasat sgt sampai rasa tak jadi nak kawin. Buat solat istikharah, dia minta petunjuk dari Allah. Selebihnya kita tawakkal pada Allah. Nanti dah lepas kahwin, lain pulak cabarannya. Jadi kena sentiasa sabar k.

Okey. Boleh jugak buat group wechat! Good idea! Kak Yatie.. Meh bg id. Nanti fiza buat group. Untuk kite ajeee.. Hihihi..

Siti Rohayu Masni Rahim said...

Ass'kum..alhamdulillah..sy br jer bertunang dgn pkje offshore pd 31 Mei 2014.. Tunang sy 2 mggu darat 2mggu laut..ok kot..sb sy pom sibuk jgk..sb sy kj ejen insuran..kj jmp org rmi..xder lar bosan sgt kn..pejam celik pejam celik dh 2 mggu..in shaa Allah kitaorg kn disatukan pd Dis thn ni...

Siti Rohayu Masni Rahim said...

Sblm btunang abg asik call jer.dh hnfon xblh bwk..kdg2 smpi 5 6 kli call..ckp 5 mnit jer..xblh cll lm2 sbb org beratur pjg nk gna tlifon..huhu..klu ape2 sy emel jer dia..huhu..xpom sy msj kt fb dia jer..bln lps company bg dia tab 1 sorg..blh lar chat dlm fb..tp mlm jer lah..wifi pom kdg2 slow..sb rmi org gna...sedih...start bln ni ok lar dia dh bt blh bwk hnfon g pltform...blh lar whatapp..dia pom xde lar rindu n sunyi sgt..

AuraFIza said...

Siti Rohayu Masni Rahim

Alhamdulillah. Tahniah!

2 minggu darat, 2 minggu laut sangat okey! Tunang awak kerja company mana ye? Husband pun baru-baru ni dah boleh bawak fon. Boleh la berchatting2. Tapi tak senang jugak la sbb internet kat sana slow. Nak check email pun kemain lama dia kena tunggu. Huhu..

Saya sebulan sekali baru dapat jummpa husband :'( Alah bisa tegal biasa. Mula2 menangis tak hengat dunia! but now Alhamdulillah. Much better. Dah boleh adapt dengan keadaan sekarang..

Semoga awak sentiasa tabah dan sabar memilih pasangan seorang pelaut. Lagi2 waktu bertunang ni. Kuat dugaannya. Jangan cepat melatah k. Semoga berbahagia hingga ke akhirnya :))

ayu Z Boutique said...

Soalan yg same sy kne.. Mula2 mmg down jgk la.. Tp nak x nk kne jgk la,.. Ikot kn love long distance lg bhgia.. Ble dpt jmpe atau cntct mmg mcm org bru brcinta je ☺️

kak yati said...

Salam fiza ..salam.ramadhan dn selmt berpuasa..semoga ramadhn thn ne mdpt lbh byk rahmat...Alhamdulillah akak da selmt bersalin baby girl pd 28hb jun yg lalu..

ayu Z Boutique said...

Tahniah kak yati

Anonymous said...

Hai akk2 sume..panggil saya amy ea..nk jugak join grop korang kt wechat..rase da nk gile bile pk c dia yg kje offshore..adoi ai..

Anonymous said...

Salam... sonok bace story2 akak sume... name sy fiza....insyaAllah bakal suami sy pekerja offshore jugak... sedih... 11hb ini dia akn bekerja di bintulu.... D

Anonymous said...

Sy br khwin.hubby pun pegi offshore. Sy selalu stresss...alhmdulillah dpt bc blog nI terubat sikit.mslhny...blum ade yg tny soalan2 tu pd sy..tp sy sndiri yg trpikir nk minta dia tkr kerja lain...sbb sysedeh sgt2 asyik kna tinggl. Ya allah...tabahkn la hati.

-jane.

AuraFIza said...

Kak Yatie

Allahuakbar! Akak dah bersalin?? Kenapa fiza tak tau akak pregnant? Or akak dah bagitau tapi fiza yg lupa? Huhu. Apa pun, tahniah kak!! Ni anak ke berapa? Jelesnya! Kisskan baby utk fiza eh. Cakap dengan baby, doakan auntie fiza dapat baby jugak. Hehehehe.

Tahniah lagi sekali kak! Selamat Hari Raya. Maaf zahir batin!


ayu Z Boutique

Yeahhh setuju! Love long distance ni lagi bahagia. Kumpul rindu, then bila sekali jumpa, rasa bahagia teramat dapat lepas rindu kan. Hihihi..


amy

Jangan la gila! Hehehe. Ala.. Lama-lama nanti okey. Fiza pun dulu rasa sedih manjang bila ingat husband kat laut. Tapi ni dah lama, dah okey dah..


Fiza

Hye Fiza! Nama kita sama.. Hehehe. Takmo sedih-sedih ditinggalkan bakal suami. Pejam celik, pejam celik, dia dah balik dah. Yang penting jangan terlalu ingat sangat. Busykan diri dengan benda lain. InsyaAllah everything will be okey :)


Jane

Selamat Pengantin Baru! Hehe. Mula-mula kawin dan lepas tu ditinggalkan suami memang sesuatu yang sangat mencabar. Sama macam fiza dulu. Dah la baru jadi isteri, tapi suami takde. Memang rasa stress jugak. Tapi mula-mula je macam tu. Lama-lama bila husband pujuk and explain kerja dia cmana, hati kita pun jadi redha. Inilah nasib kita, isteri seorang pelaut.. cewaaahh! :P

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Sya Mimie said...

Sis, sabar ye.. Mulut orng mmng mcm2 dia blh kata. Dia tak tahu disebaliknya macam mana. Blm kena kt mereka, sbb tu mereka blh berkata sesuka hati. Bg sy klau bab ank tu, rezeki dari Allah. Sy 5bln pjj ngn suami masa lpas kawin haritu. Tp rezeki Allah, lpas sebulan kawin, Allah bg rezeki ank. Xsemestinya kje di offshore tu x ok.. Orng je yng salah fikir.. Sabar ye..

AuraFIza said...

Sya Mimie

Hurm. Tu la. Ada jugak orang yang tak faham 'rezeki anak tu kuasa Allah'. Ada yang duduk serumah dengan husband, tapi belum ada rezeki jugak. Jadi, tak semestinya duduk berjauhan tu punca saya belum pregnant kan. Takpe la. Ni mungkin bahagian saya kan. Doakan yang terbaik untuk kitorang k. Thanks awak! :)

QasehnyaRania said...

betul tu
jgn dikisah la apa yg org tu tanya.walaupon jauh di sudut hati rasa mcm nk bg pelempang je kan..

saya lagi la nam tahun menanti..
hanya Allah yang maha mengetahui segalanya..

nway salam kenal :)
follower ke 350
sy letak blog ni dlm bloglist cindai

Elya Roza said...

tak baik orang sekeliling kata mcm tu..rezeki anak tu, Allah yang tentukan...
sabar je laa yang..
salam perkenalan :)

kak yatie said...

salam fiza..salam semua..Alhamdulillah pejam celik baby Auni da nak masuk 3 bln..lama da ibu cuti keja nie..esk 22hb sept. da nak masuk keja..sian baby auni terpaksa d temani nenek kat umah...hee.hee...
Akak n baby auni doakan semoga untie fiza cept2 dberikan rezeki cahaya mata..nie first baby akak fiza..thn2012 akak kawen..sethn setngh br ada rezeki...maklum la cik abg jauh kat laut..heee
adik2 semua bykkan besr yea bila berjauhan ngan yg tersyng..makin jauh makin syng maa..heee
Doakan yg tersyng setiap hari semoga sukses slalu..
Amin

Diya Cassiopeia said...

Salam semua.

Sy hanya cuba mencari sesuatu yg dpt sy baca sbg pengubat hati, tak sangka terjumpa post ni dan ramaiiiii rupanya yg alami nasib dan perasaan yg sama.
Kisah sy, boyfriend sy memang belajar dlm bidang yg berkaitan offshore, dan sangatt2 nak kerja laut. At first sy mmg tak bagi, nasib keluarga dia pun tak bagi, sebab anak bongsu dan dia mmg seorang anak yg boleh diharap. Mama dia suruh sambung master lps degree, dia ikut, tp in the end dia tak minat. Lepas slowtalk ngn parent, dia apply kerja kat land. Alhamdulillah murah rezeki budak pandai, semua offer bagi kerja kat dia. Bila baru kerja, outstation ke hutan sebulan dua la pulak. Sy mmg terpaksa menahan rindu hari2, line nasib baik ok tp dia sibuklaaa yg teramat. skarang, dia dpt offer kerja offshore. Kali ni Mama dia bagi sbb dulu dia dah lepaskan peluang. Sy...sedih sgt. Bukan sy tak bagi, tp mengenangkan hidup sy akan datang..sy sedih sgt. Setiap kali dpt jumpa dia, lps berpisah tu mesti sy akan jadi lemah mcm skrg :( InsyaAllah kitorg ada perancangan nak kawen, tp katanya lambat lg sbb dia nak stablekan kewangan dulu. Sy bukan apa, sy rasa sangat insecure. Dah la asyik kena tinggal, jauh, belum ada apa2 ikatan, saya takut sgt... keluarga dah restu kitorg, cuma tunggu step seterusnya lg. kalau ada di antara anda yg dpt bagi sy nasihat yg berguna, sy amat2 alukan..terima kasih :(

AuraFIza said...

QasehnyaRania

Masih menanti lagi ke selama 6 tahun ni? Ya Allah.. Semoga Allah bukakan pintu rezeki zuriat untuk kita. Kadang2 bila sedih dan down, saya selalu fikir ramai lagi yang tunggu lagi lama untuk dapatkan zuriat. Bila fikir mcm tu, saya akan rasa semangat sikit. Sebab kita ni insan terpilih untuk Allah uji..

Follower yg ke 350? Okey. Noted! Will follow u back. Keep in touch k :)


Elya Roza

Mungkin diorang tak alami apa yg saya rasa sekarang ni. That's why diorang boleh cakap sesuka hati tanpa fikir perasaan kita mcm mana kan. Hukhuk. Sedih!

Salam perkenalan jugak!! :)


Kak Yatie

Alhamdulillah.. Baby Auni n ibu sihat2 je. Nak tgk pic baby Auni!! Mesti comey!! Apa full nama dia kak?

Untung la Auni ada nenek yg tolong jagakan. Sekarang ni macam2 hal kan. Nak lepaskan kat orang lain pun rasa mcm tak selamat je. Kalau dengan family members, kita boleh percaya jugak..

Akak pun rupanya lama jugak menanti utk dapatkan baby auni ni ye? Akak ada buat apa2 treatment or amik apa2 supplement/ubat utk pregnent? Share la tips2 nya. Hehe. Apa pun semua ni kuasa Allah kan. Kita hanya boleh usaha je selagi terdaya..

Anonymous said...

Salam .. juz reading kak aurafiza blog sebab bakal btunang dgn pelaut..yg 6 bln offshore 3 bulan cuti..hahaha..what to say..its so true kak..bnyak lagi kata2 bbisa lagi nista dilemparkn kt bini pelaut ni..dok umah goyang kaki benti keje je la laki bnyak duit..x takot ke laki cari pmpn lain bila stop kat mana2 pelabuhan..omg..its stressing me out..bf pn kadang2 je dapat on9..kadang2 bbalas email je..tapi tu la pguat utk kita isteri2 pelaut..I have to say Im so lucky dapat seafarer sbb rindu kita x sama cam couple yg dduk darat n kita sgt appreciate waktu bsama sbb no reason to fight bila kita ada juz a lil time to spend with..n they man appreciate us more cuz they know n see how we are sacrifice everything for our relationship with him , family n in laws..plus bila da ade anak..saya doakn isteri2 pelaut akak2 ni smua tabah n mndapat ganjaran di sisi Allah sbb sntiasa sabar walaupun ktiadaan suami trcinta..n may Allah bless your marriage kak fiza..love this post !

nieyza ayub said...

Slm...hi sume bley join skali x...

nieyza ayub said...

Sy pn insha Allah mnjd isteri pelaut / offshore en.tunang g kj x mnentu...ssh kmi nk plan tarikh kwin...bley x rakan2 kongsi cte korang plan nk kwin...yg dh kwin n bkal kwin ni...tq

aishah ramli said...

salam...

sy aishah.. kalau ade group we chat add sy ye... ecot164183 .. sgt memerlukan grup2 sebegini. thnx :(

Didie Kamila said...

sabar-sabar..betul tu..sng brckap dgn org with same language..

Shatirah Firdaus said...

Stay strong sis. Seafarers wife knows their husband best out of anyone else ya. Sebab kadang kala yang jauh dimata itu dekat sentiasa dihati.

AuraFIza said...

Anonymous

AllahuAkbar! Every single word was so touched! Awak memang kuat semangat la dik. Kak Fiza dulu masa mula-mula kawin tak sekuat awak tau. Nangis je kejenya! Huhu. Semua yang awak cakap tu memang sangat betul. That's the real situation that we have to go through. No choice. Hehe. Alhamdulillah.. Awak pun dah dapat gambaran awal macam mana hidup seorang isteri pelaut. Mungkin awak dah betul-betul prepared urself. That's good dear. Memang kena buka fikiran luas-luas dan alwys think positive. Biar apa orang nak kata. Hati kita kena kuat k..

Btw, salam perkenalan. Sapa nama ni ye? Hope to hear from you soon :))


nieyza ayub

Hai awak! Meh la join sekali. Sape2 pun boleh join. Hihi..

Pasal perancangan tarikh kawin tu.. Ermmm.. Saya dulu camana plannya ek? Lupa dah! Haha. Rasanya parent yang tetapkan tarikh. Then, kami ikut je. Alhamdulillah. Husband pun takde masalah untuk dia amik cuti pada sekitar tarikh tu.

Untuk husband pulak, tak tau la dia minta cuti mcm mana. So far apa yg saya tau, kalau dia nak cuti pada tarikh sekian sekian, 3 bulan sebelum tarikh tu, dia kena buat anggaran sendiri, bila dia turun n bila dia naik semula. Ermm.. Macam mana nak cerita ye. SUsah pulak.. Huhuh.. Tapi lebih kurang mcm tu laa :)


aishah ramli

Hai... Sorry la awak. Setakat ni, kitorang memang takde lagi group whassap or wechat isteri-isteri pelaut ni. Hehe. Setakat borak-borak gitu je. Tapi kalau ramai yang request nanti, boleh je kita buat kan.. Boleh la kenal dgn lebih dekat lagi kannn :)

AuraFIza said...

Didie Kamila

Yes true! Tapi saya ada jugak dapat komen daripada someone yang mungkin tak paham situasi kita2 ni.. Dia cakap saya ni macam nak exposed sangat husband saya kerja gaji besar..

????? Ehhh ko dah kenape kan.. geram jugak! Tapi biar lah. Mungkin dia tak mendalami emosi jiwa dan raga penulis blog ni. sobsobsob! Lain yang ditulis, lain pulak yang ditranslatekan. Haihhh..


Shatirah Firdaus

Husband kita memang kita je la yang kenal kan. Biar la orang nak cakap apa. Kuatkan hati je ni..

kak yatie said...

Assalamualaikum fiza..sekian lama br akak dpt cht..msuk jak keja pas cuti bersalin..punya keja berlambak2..busy sngt2...nie cuti.seklh da bermula..Alhamdulillah dpt la luangkan ms ngan baby auni..
nama penuh baby..Nur Auni Najihah.
baby da nak masuk 5 bln..Alhamdulillah semoga baby siht slalu...da ada baby nie xda la rindu sngt ngan hubby bila hubby keja kat laut..lg2 bila seharian busy mengurus baby...kdng.terfkr jgk sian kat hubby..hee.heee..
klu nak tgk gmbr baby add wecheet akak ...bbie yanti..
Akak doakan semoga fiza dn suami jgk d beeikan rezeki zuriat..Insyaallah..Amin

Anonymous said...

Salam sorry menyampuk..mcm best pulak blog Ni..sbb Nye Sy pun mengalami perkara yg sama..pasangan keje pelaut..br mggu lepas p holiday..tup2 Ari Ni dah kene offshore 2mggu...! Ape pun org Kat luar Sana xkan fhm ape yg kite rase bile pasangan keje mcm Ni..so kite kene berbangga dgn diri sendiri sbb x sume pompuan sanggup Hadap benda mcm Ni...ade sebab Allah pilih kite..sbb Allah tau kite Kuat..alhamdulillah ATI Ni bertmbah syg n cinta kt die sbb Tau bukan senang keje sbg pelaut Ni..tiap kali offshore doa Tu mmg x pernah pts..hope Allah dpt lindungi die Kat tgh laut Tu...😢

Anonymous said...

Hihi lau ade group we chat nk join jgk..huhu kite senasib..hihi

Anonymous said...

Best dpt jumpa blog ni....bila trbaca kisah akak2 sume...sy cecelia....sy pun mcm akak sume....tpi sye blom khwin or brtunang...pasangan keje offshore juga...sedih dea trun kja ahad ni:'(

Aenn Ramli said...
This comment has been removed by the author.
Aenn Ramli said...

Hai...best juga bc blog ni..byk tips..hope dpt knl dgn semua..adee psgn yg kerja offshore ni kne kuat smgtkan..mula- mula sedih juga..tp lm lm dh ok..

Aenn Ramli said...

Hai...best juga bc blog ni..byk tips..hope dpt knl dgn semua..adee psgn yg kerja offshore ni kne kuat smgtkan..mula- mula sedih juga..tp lm lm dh ok..

AsMa AmAnI said...

Alhamdulillah... Baru jumpa book nie.. Baru dpt baby dh 3 month.. Yea betul kena kuat.. Suami X dew masa bersalin.. Alhamdulillah Allah izin ibu ada bersama.. Sedih juga.. Marah juga sbb janji nk balik on time.. But Allah sebaik baik planer HE know better.. Dah adew Group? Add Saya 0125597843