Saturday, November 23, 2013

One Bad Day!

Assalamualaikum!

Dah lama tak buat kerja macam ni. Menghapdet tengah-tengah pagi buta. It's already 2.30am but still not sleepy yet.. Bagus jugak tak dapat tidur. At least dapat jugak menjengah belog shayang saya ni..

Gonna tell you guys satu cerita tragis. It was happened two weeks ago. You know what??


ACCIDENT!!


Yes I am! Arrghhh.. Sampai sekarang rasa fobia lagi. Bila naik kereta mesti terbayang-bayang je kereta kena langgar. And the worst thing is sampai sekarang rasa takut gila nak drive. Pffff~

Okey macam ni ceritanya. Aku and husband baru sampai KL (balik daripada rumah mak mertua di Melaka). Kebetulan, mak aku ada kat KL jugak dan ajak kitorang keluar pergi Mid Valley. Bukan nak shopping apa pun. Cuma nak pergi cari birthday present untuk ayah. On the way pergi Mid Valley tu lah berlakunya saat-saat tragis ni.

Masa tu traffic was not so bad. Kereta banyak tapi takde lah jammed pun. Kereta pun semua laju-laju belaka. Tengah syok berborak dalam kereta, tiba-tiba husband terpaksa buat emergency break sebab tengah-tengah highway tu ada pulak kereta berhenti tengah jalan. Rupanya teksi yang berhenti. Memang sengal tahap cipan betul. Kereta depan kitorang ni pun terpaksa break emergency jugak sebab nak elakkan langgar si teksi tu tadi. Yang kereta kitorang ni pulak break emergency sebab nak elakkan langgar kereta depan tu (Honda City). Memang ngam-ngam dapat berhenti belakang Honda City tu. Kiranya bercium jugak la sikit bumper tu tapi tak kuat pun. Fuhh lega!

Nak dijadikan cerita... Ingatkan dah selamat. Rupanya ada kereta yang laju hentam kereta kitorang dari belakang. Memang kuat jugak la! Mungkin dia tengah laju and tak sempat nak break. Well you know, kat highway kan. Akibat hentaman kuat dari belakang, kereta kitorang ni pun sondol la kereta Honda City yang kat depan tu. Teksi yang menjadi punca tu boleh pulak blah macam tu je. Pehhhh geram gila! 

So sekarang ni, ada tiga kereta and we're the middle one. And of course kereta kitorang yang paling parah sebab kena hentam depan belakang. Tapi syukur sangat sebab takde kecederaan pada kitorang semua. Cuma aku terseliuh or tulang retak (tak sure sangat) kat kaki kanan. Mak pulak terhantuk and bengkak sikit kat kepala. Tapi aku dan mak dua-dua degil tak nak pergi klinik untuk check up. Hoho! Anak beranak sama je! Mak marah aku, aku marah mak :P

Part yang paling ngeri sekali bila aku terpaksa berhabisan tenaga pegang anak buah aku yang masa tu duduk atas riba aku kat depan (sebelah driver). Kalau aku tak pegang kuat, agaknya dah tercampak keluar dah budak tu. Nauzubillah! Masa husband break tu dah mula pegang dia kuat-kuat. Bila kena hentam dari belakang tu, aku pun rasa macam dah nak tercampak je. Tu yang pegang si kecik tu lagi kuat. Lepas tu dia menangis sekuat hati. Aku dengan paniknya peluk cium dia. Check satu badan dia kot-kot ada patah or lebam ke.. Memang cuak! Dah la anak orang tu. Jenuh nak menjawap kat mak bapak dia nanti. Huhuhu. Bila pujuk-pujuk dia, baru okey. Mak kata mungkin dia terkejut je.

Perasan tak bila satu kejadian tu berlaku, mesti ada perkataan 'nasib baik'. Walaupun benda tu memang teruk yang amat, tapi akan ada jugak 'nasib baik' dalam situasi tu. That's mean Allah sayangkan kita. Dia turunkan bala pada kita sebagai peringatan untuk kita dan orang lain. Biar kita sedar, biar kita tak lalai. Same goes here. Walaupun dah eksiden, kereta dah remuk depan belakang, kaki dah sakit, jalan pun dah macam penguin, tapi masih lagi bernasib baik sebab takde kecederaan serius pada kitorang semua. Allah nak tarik balik nikmat dan nyawa kita bila-bila masa je kan. Bernasib baik sebab yang hentam dari belakang tu hanyalah kereta, bukan lori or bas!! Bernasib baik jugak sebab hanya satu kereta je yang menghentam. Buatnya ada kereta lain lagi tak ke naya! Alhamdulillah.. Syukur Ya Allah!




Penutupnya, plan nak beli birthday present untuk ayah tertangguh untill the next two days. Tu pun aku tak dapat join sebab keadaan kaki yang tak mengizinkan. Even sampai sekarang pun kaki tak okey lagi. Sakit wooo! Entah bila nak baik ni. Hurmm.. Kereta pulak dah siap repair. Tak ambil masa lama pun nak settlekan semua yang macam kitorang jangkakan. Alhamdulillah dipermudahkan. Ehh baru perasan takde upload gambar eksiden. Alahaii.. Lupa! Next time je ye..

Okey. Panjang dah entry kali ni. Makin segar pulak mata ni sebab sambil menaip, gambaran masa eksiden tu jelas terbayang-bayang. Memang fobia sangat! Hope dapat la lelapkan mata lepas ni..


Nite peeps!


* Malang tidak berbau. Banyakkan berzikir agar dihindarkan dari segala kesusahan. Remind myself too.



8 comments:

athiqi ariff said...

alahai..ciannya..len kena hati2 ya fiza

AuraFIza said...

athiqi

Sentiasa berhati-hati. Tapi kadang-kadang disebabkan kecuaian orang lain, kita pulak yang jadi mangsa. Dugaannnn! Huhu..

izfanora said...

Allahu akbar.. alhamdulillah semua selamat..

AuraFIza said...

izfanora

Alhamdulillah.. biar kereta rosak teruk takpe. Asalkan takde nyawa yg hilang. Nauzubillah..

ninest123 said...

nike outlet, air max, nike roshe run, prada handbags, replica watches, ray ban sunglasses, nike free, sac longchamp, louis vuitton, ray ban sunglasses, longchamp outlet, louboutin, tiffany jewelry, louboutin pas cher, longchamp outlet, tory burch outlet, michael kors, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, jordan shoes, longchamp, replica watches, oakley sunglasses, louis vuitton, ugg boots, kate spade outlet, uggs on sale, louis vuitton outlet, ralph lauren pas cher, ugg boots, air jordan pas cher, nike air max, oakley sunglasses, gucci outlet, polo ralph lauren outlet, tiffany and co, cheap oakley sunglasses, burberry, longchamp pas cher, prada outlet, louboutin shoes, oakley sunglasses, christian louboutin outlet, louis vuitton, oakley sunglasses, chanel handbags, nike free, louboutin outlet, nike air max, polo ralph lauren outlet

ninest123 said...

air force, ugg boots, true religion outlet, michael kors outlet, nike air max, hollister, nike roshe, coach outlet, michael kors outlet, sac guess, lululemon, michael kors, hollister pas cher, ray ban uk, nike free run uk, nike air max, replica handbags, coach outlet, mulberry, michael kors, burberry outlet online, true religion jeans, oakley pas cher, michael kors outlet, new balance pas cher, burberry, true religion jeans, converse pas cher, timberland, kate spade handbags, lacoste pas cher, ralph lauren uk, michael kors, north face, hermes, michael kors outlet, true religion jeans, north face, coach purses, vanessa bruno, tn pas cher, ray ban pas cher, abercrombie and fitch, ugg boots, michael kors, nike blazer, hogan, michael kors outlet, nike air max, vans pas cher

ninest123 said...

hollister, reebok shoes, wedding dresses, hollister, jimmy choo shoes, north face outlet, herve leger, valentino shoes, vans shoes, mac cosmetics, babyliss, converse outlet, nike air max, p90x workout, ray ban, ralph lauren, nike air max, abercrombie and fitch, soccer jerseys, bottega veneta, timberland boots, lululemon, celine handbags, nike huarache, louboutin, insanity workout, mont blanc, beats by dre, giuseppe zanotti, hollister, chi flat iron, vans, nike roshe, north face outlet, birkin bag, mcm handbags, instyler, iphone cases, baseball bats, ferragamo shoes, longchamp, soccer shoes, oakley, new balance, converse, nfl jerseys, nike trainers, gucci, ghd, asics running shoes

ninest123 said...

replica watches, canada goose outlet, pandora charms, canada goose outlet, louis vuitton, juicy couture outlet, pandora jewelry, thomas sabo, toms shoes, bottes ugg, canada goose uk, canada goose, ugg pas cher, canada goose, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, moncler, barbour, sac louis vuitton pas cher, moncler outlet, louis vuitton, louis vuitton, pandora jewelry, juicy couture outlet, montre pas cher, doudoune canada goose, moncler, hollister, canada goose, canada goose, links of london, louis vuitton, barbour jackets, coach outlet, moncler, wedding dresses, marc jacobs, moncler, lancel, supra shoes, moncler, karen millen, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, moncler, moncler, swarovski, ugg boots uk