Tuesday, July 28, 2009

UUM & H1N1

ALOR SETAR: Universiti Utara Malaysia (UUM) has suspended all classes and student activities for six days from today following the high number of students with mild Influenza A (H1N1) symptoms.

Its deputy vice-chancellor (Aca- demic and International) Lt-Kol Prof Dr Abdul Razak Chik said the university made the decision after a large number of students were referred to the university’s health clinic with mild symptoms of the virus.

“During the six days, the students are allowed to return home. If they want to remain at their hostels, we will take the necessary measures to curb the spread of the flu,” he said when contacted yesterday.

Prof Abdul Razak said the state Health Department had taken blood samples from 10 students for testing so far.

The university has a student population of about 20,000.

___________________________________________________________________

Disebabkan oleh berita cuti H1N1, satu uum jadi gempar!! kelam-kabut, kecoh.. macam ada peperangan gamaknya. sekarang aku dah pun selamat sampai di rumah. tak pernah terlintas pun untuk balik semula ke rumah dalam masa beberapa minggu je balik uum..

Around 4.45pm, Niza called me and asked about cuti H1N1.. aku betul-betul terkejut. tapi malas nak fikir sangat, sebab aku merasakan itu hanyalah khabar angin semata-mata. dah la masa tu tengah busy gila nak settlekan assignment yang akan dihantar malam itu juga. lepas beberapa minit, ada seorang junior beritahu, itu bukanlah 'rumours' lagi. tapi itu adalah kenyataan. tapi aku masih lagi blurrrrr.. aku telefon lecturer and she said our class is cancel and she have postponed the due date of assignment submittion.. barulah aku betul-betul percaya dengan berita tu..

Balik je bilik, aku tengok blok aku macam ada peperangan. kecoh sangat. lot parking pun penuh dengan kereta.. orang ramai dah mula angkut beg nak balik. kawan-kawan aku sibuk mencari tiket balik, tapi kebanyakan tiket dah habis. aku macam biasalah. tak nak terjebak sangat dengan kekalutan tu.. aku cakap dengan diorang.. "tak payah susah-payah call kaunter tiket lagi. jomlah kita terus pergi changlun. kalau ada tiket, kita boleh terus beli". diorang pun setuju dengan cadangan aku tu..

On the way nak pergi Changlun tu, aku terkejut beruk tengok keadaan dalam kampus. ramai sungguh orang keluar masuk. di sepanjang jalan tu, terlalu ramai student yang berjalan kaki membawa beg untuk menuju ke pintu gate utama uum. mungkin mereka nak tunggu bas di sana. sampai je bustand Changlun, satu lagi situasi yang amat menyesakkan. semua kaunter penuh dengan orang yang berebut-rebut nak beli tiket. nasib baik aku dapat tiket balik Segamat, keesokan harinya jam 10 pagi. tapi kena naik daripada Alor Setar..

Kami dapat tahu, semua pelajar dikehendaki mengosongkan kolej sebelum pukul 8 mlm itu juga.. wat the hell!! memang gila..!! dah lah tiket kitorang esok.. so, kitorang pun plan nak bermalam di alor setar je.. Aku, Chu, Nadia (my roomate) and Niza.. kitorang tidur di Dikly Motel, depan Shahab Perdana.. nasib baik dah booking bilik awal-awal sebab semua motel and hotel kat situ penuh malam tu. bilik okey lah.bukanlah standard motel sangat.sebab ada aircond (tu yang penting.huhu). lagi satu, katil besaaarr! muat la untuk kitorang berempat..hehe..

Rasa macam letih sangat malam tu sebab terlalu rush nak pergi sana sini. tapi Alhamdulillah, semuanya dah selamat sampai rumah. macam nasib malang gak la. sebab pada hari yang sama, matrik card aku hilang!! yup.. i'm too careless.. dah pergi buat report dah.. tapi banyak masalah lah yang akan timbul. macam mana nak naik bas, nak touch untuk masuk kelas, nak masuk libri.. huh.. "tanggung lah sendiri cik Fiza ooii.. padan muka!! wahahaha"..

Aku akan berada di rumah ni sampai hari jumaat. sekejap je. tak lama pun.. huhu. pening kepala dengan assignment2 yang tergantung tu.. dah lah. malas nak fikir sangat.. yang penting dapat balik rumah pun dah kira baikkkk dah kan ;)




5 comments:

Fina said...

kosongkan kolej before 8pm is totally a rumours la kawan-kawan. huhu

AuraFIza said...

tu la pasal.ktorang da siap brkemas2, bru MPP hnta msg.. wat gempak je sume tuh!

Anonymous said...

cuti sempena menyambut kedatangan h1n1 eh?hehe

adda said...

hi, take care tau

AuraFIza said...

thanx sis adda ;)