Sunday, October 24, 2010

Kasut Kulit Babi..?

Info ni yang aku selalu tercari-cari. Sebab semua orang dah tau, kebanyakan kasut diperbuat daripada kulit babi. Terutama sekali kasut atau sandal wanita dan kasut kanak-kanak.

Okey. Entri ni bagi I sangat sangat lah berguna! I akan share cara nak tengok kasut tu diperbuat daripada kulit babi atau tak.

Senang je..

Tengok kat kasut tu, ada tak bintik-bintik tiga berbentuk segitiga. Kadang-kadang ada satu dua titik tu macam tak berapa nak clear sangat. Kalau ada, bermakna memang itu kulit babi! So, be aware!!


Ni contoh kasut baby. Nampak tak??
Sila click gambar, kalau nak nampak lagi jelas!



Ni contoh gambar kasut wanita.
LAGI SEKALI! Click gambar untuk lagi jelas dan nyata!


*Gambar diambil daripada belog Shamsuriyadi*


Info lain mengatakan kulit babi ni bukan untuk buat kasut je, tapi apa juga pelapis yang lembut. Seperti pemegang raket badminton dan beg. Sandal laki pun! Biasanya harga kasut jenis-jenis macam ni murah je. Mungkin babi senang dapat kot kan? Huhu..

Benda ni sangat penting. Kita sebagai orang Islam, memang kena jaga-jaga. Jangan nampak cantik, terus nak hambek jek! Tengok dulu. Telek sehabis-habisnya. Don't take it easy. HARAM, okey!!

Renung-renungkan dan selamat beramal ;)



6 comments:

ShazlinaSaad said...

kasut tu jenama apa?huhu

AuraFIza said...

Banyak jenama..
yang glemer2, kita selalu beli pun ada gak tanda-tanda camni..

~♥ iella ♥~ said...

macam2 cara nk menyesatkan umat islam kan...

nk kena cheak smua kasut dan hanbag la pasnie..

Tp brand yg glamor2 pun ada susahla...

http://fadthnwan.blogspot.com

fingerscrossed said...

Now I know...
Thanks~

edayu said...

dulu dga cite je pasal pig skin nie.td aku kene sndiri. nie sume pasal beli kasut kt online ar name nye storyshoe, dah la tunggu punye lame kasut tu.dah dapat tgk2.... ya allah.. bengang betol la. tolong ar mcm ne la benda nie bleh jadi kt negara islam .

Anonymous said...

a'ah..sy pun kena jugak..beli kat online...xteringat langsung pasal benda alah ni masa nk beli tu...dhla banyak pasang jugak...huhu...skr baru sedar bila telek betul2...waaa...abis duet..tp..xpe la..sy rela...demi agama islam ku yg tercinta...biarlah aku tak guna kasut sgt comel itu..kerana kasut itu haram untuk ku pakai...